Zonnepanelen op je appartement: wat mag en hoe pak je het aan?

Zonnepanelen op een appartement plaatsen? Dat is niet zo eenvoudig als bij een eengezinswoning. Ontdek hier welke juridische en praktische stappen je moet volgen om alles correct te regelen!

20 maart 2025

Zonnepanelen op een eengezinswoning? Dat is meestal een eenvoudige beslissing. Maar als je in een appartement woont, ligt het ingewikkelder. Mag je als individuele eigenaar zonnepanelen op het gemeenschappelijke dak plaatsen? En hoe verloopt dat juridisch en praktisch?

De Standaard

“Bewoners van het dakappartement laten soms zonder overleg zonnepanelen installeren”, zegt Katelijne D'Hauwers, directeur van de organisatie Verenigde Eigenaars. “Maar dat mag niet. Het dak van een appartementsgebouw is gemeenschappelijk. Als eigenaar heeft u het akkoord van de mede-eigenaars nodig, ook als u de installatie volledig zelf betaalt. Wie op eigen houtje in zonnepanelen investeert, kan verplicht worden om de installatie terug af te breken.”

GOEDKEURING MEDE-EIGENAARS
Hoe moet ik dan wel te werk gaan? Check eerst of het dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel panelen u wilt leggen en hoeveel de installatie kost. Vervolgens moet uw plan goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering van de mede-eigenaars. Meestal kan die beslissing genomen worden met tweederdemeerderheid, maar soms is een viervijfdemeerderheid vereist. Juridisch zijn er verschillende opties: de mede-eigenaars kunnen het dak verhuren, een recht van opstal verlenen of een genotsrecht toekennen. Als er meerdere eigenaars interesse hebben in zonnepanelen, kan het dakoppervlak verdeeld worden.

Houd tot slot ook rekening met bijkomende kosten. Het aanpassen van de statuten brengt notariskosten mee. Daarnaast kan er ook huur gevraagd worden voor het gebruik van het dak en kunnen er voorwaarden gesteld worden bij de verdeling van de opgewekte energie of het onderhoud van de installatie. Voorts moet de syndicus de verzekeraar van de blokpolis op de hoogte stellen. Of de premie van de verzekering daardoor zal stijgen, hangt af van verzekeraar tot verzekeraar.

COLLECTIEVE INSTALLATIE
Is een gemeenschappelijke PV-installatie een beter idee? Zo'n collectieve PV-installatie wordt aangesloten op de gemeenschappelijke meter van het gebouw. Dat kan interessant zijn voor gebouwen met groot gemeenschappelijk energieverbruik, bijvoorbeeld door de lift of laadpalen. Het energie overschot vloeit terug naar het net of wordt verdeeld onder de eigenaars. Energiedelen heeft als voordeel dat de overtollige energie niet tegen een lage vergoeding moet worden geïnjecteerd op het net. Toch hebben collectieve PV-installaties weinig succes, stelt Katelijne D'Hauwers vast. “Als het
gemeenschappelijk verbruik beperkt is, haken heel wat eigenaars snel af. Het overschot injecteren op het net rendeert niet. En energiedelen in appartementsgebouwen slaat niet aan omdat mensen het systeem niet begrijpen. De nieuwe Vlaamse regering heeft vastgelegd dat voor energetische ingrepen een gewone meerderheid van de mede-eigenaars volstaat (50 procent +1) in plaats van een tweederdemeerderheid, maar het valt nog af te wachten of dat veel effect zal hebben.”

FINANCIËLE STEUN
Er zijn geen overheidspremies meer voor de installatie van zonnepanelen. Maar de vereniging van mede-eigenaars (VME) kan wel een MijnVerbouwlening voor VME's aanvragen, zodat de eigenaars de investeringskost kunnen spreiden in de tijd. Het leenbedrag is geplafonneerd op 60.000 euro plus 25.000 per appartement dat mee instapt. De rentevoet bedraagt momenteel 1,5 procent en de maximale looptijd is 25 jaar. Voor een krediet van 60.000 euro komt dat overeen met een maandelijkse aflossing 239,67 euro, te verdelen onder de mede-eigenaars die mee instappen. In gebouwen zonder VME kunnen de mede-eigenaars een particuliere MijnVerbouwlening aanvragen om hun aandeel te financieren.

Vastgoed flitsen - Weekblad CIB / 14 maart 2025